Tuesday tip: Zelf groente kweken? Gebruik een vergeten paprika!

Voedselverspilling is nog altijd een probleem in Nederland maar wij zitten op de goede weg! Zo verspilden wij in 2010 nog 48 kilo per persoon aan etenswaren en negen jaar later is dit bijna 14 kilo minder. En dat is een hele goede ontwikkeling en hopelijk blijven deze cijfers de komende jaren verder zakken. Maar mocht je nou toch een verloren paprika in de koelkast vinden, kan deze tip wel eens goed van pas komen!

Benodigdheden:

• Paprika

• Potje

• Tuinhandschoenen

• Gieter

• Aarde

• Mes

Stappenplan:

Stap 1: Snijd met een mes de paprika doormidden zodat de zaadjes zichtbaar worden. Laat de groene stengel er in eerste instantie nog aanzitten, want hier zitten de zaadjes aan vast.

Stap 2: Haal de zaadjes los en laat deze in de paprika vallen. Het kan zijn dat de zaadjes wegschieten dus maak ze voorzichtig los van de stam. Dit is de basis van je nieuwe paprikaplant! Het kan zijn dat de zaadjes beschermd worden door een laagje in het midden van de groente. Dit laagje kan je voorzichtig wegsnijden of weghalen met je vingers, zodat je goed bij de zaadjes kan.

Stap 3: Liggen alle zaadjes in de paprika? Dan kan je de groene stengel van de paprika afsnijden. Trek vervolgens de handschoenen aan, want nu kan je de halve paprika vullen met aarde (potgrond?)!

Stap 4: Zodra de paprika helemaal gevuld is met aarde (potgrond?), kan je het water geven. Maar pas op dat je de nieuwe jonge zaadjes niet meteen verdrinkt!

Stap 5: Plaats de paprika in een pot gevuld met aarde en bedek de paprika verder met de overgebleven aarde, maak een laag van ongeveer 1cm dik. Vanaf nu is het een kwestie van tijd, het duurt ongeveer 10 tot 15 dagen tot de zaadjes ontkiemen. Het is goed om te weten dat de paprikazaadjes dol zijn op hoge temperaturen, tot wel 30 graden! Mocht het niet warm genoeg zijn in huis, dek dan de pot van met keukenfolie. Zorg er daarnaast voor dat de grond vochtig blijft.

Meer zien?

Array

Hoe maak ik een plantenhanger?

Houd jij ook zo van planten maar heb je geen oppervlakken meer over in huis...
Array

Maak ijsjes van limonade!

Het wordt weer lekkerder weer dus tijd om de BBQ aan te steken en ijsjes...
Array

Maak je eigen plantenpot uit een petfles!

Heb jij nog plantjes over maar geen potjes meer om ze in te zetten? Geen...