Tuesday tip: Hoe maak je een zelfvoorzienend ecosysteem?

Houd je van groen in huis, maar heb je niet zulke groene vingers? Dan is een terrarium de oplossing voor jou! Doordat de plantjes in een afgesloten pot zitten ontstaat er een mini-ecosysteem. De plantjes hebben geen verzorging nodig doordat ze leven op gerecyclede zuurstof, water en voedingstoffen. En het is erg gemakkelijk zelf te maken!

 

Benodigdheden:

  • Glazen pot
  • Kleine plantjes
  • Potgrond
  • Hydrokorrels
  • Mos, grind of houtsnippers

Stappenplan:

 

Stap 1: Maak de pot goed schoon en bedek de bodem met een goede laag hydrokorrels, ongeveer 2 á 3 cm. Dit is tegen overtollig water in je terrarium.

Stap 2: Strooi hier de aarde overheen tot je een laag hebt van ongeveer 5 cm. Dit is ook afhankelijk van de kluit van je plantjes die je straks gaat potten. Belangrijk is namelijk dat de hele kluit in de aarde kan. Stap 3: Pot nu de plantjes in het terrarium. Wees voorzichtig met de wortels!

Stap 4: Je terrarium is nu bijna af, alleen de aankleding nog. Dit kan je helemaal doen naar eigen smaak. Bedek bijvoorbeeld een deel van de grond met mos, grind of houtsnippers. Zorg er alleen voor dat je het terrarium niet te vol maakt en er ruimte voor het plantje blijft om te ademen en groeien.

Stap 5: Doe de deksel erop en je terrarium is af! Let erop dat je deze niet in de volle zon of op een te donkere plek zet. Nu kun je zonder zorgen genieten van groen in huis!

Meer zien?

Array

Hoe maak ik een plantenhanger?

Houd jij ook zo van planten maar heb je geen oppervlakken meer over in huis...
Array

Maak ijsjes van limonade!

Het wordt weer lekkerder weer dus tijd om de BBQ aan te steken en ijsjes...
Array

Maak je eigen plantenpot uit een petfles!

Heb jij nog plantjes over maar geen potjes meer om ze in te zetten? Geen...