Groen, Groener, Groenst!

Er wordt vaak gezegd: groen maakt blij en gelukkig. Met een paar mooie planten in huis heb je al snel een ultiem jungle gevoel. Daarnaast is het ook nog eens wetenschappelijk bewezen dat groen in de leefomgeving zorgt voor minder stress en een verhoogd gevoel van welzijn. Oftewel, planten zijn goed voor je!

Niets zo mooi als een huis vol gezonde kamerplanten. Maar… het gezond houden van kamerplanten dat vergt natuurlijk enige aandacht. Zelf heb ik verschillende soorten kamerplanten door het hele huis staan. Met het juiste beetje zorg en aandacht zullen ze ook bij jou in huis goed groeien. In deze blog geef ik je tips voor kamerplanten; hoe verzorg ik ze en hoe groeien ze nog sneller.

  1. Kies de juiste pot en grond

Om te kunnen groeien hebben planten ruimte nodig. Daarom is het kiezen van de juiste pot essentieel voor de groei van jouw plant. Een echte regel bestaat er niet voor de maat pot. Meestal volstaat één of enkele maten groter. Daarnaast moet deze gevuld worden met potgrond, het liefst op basis van natuurlijke meststoffen of kokos. Vervang de potgrond om het jaar, tegen die tijd is de voeding uit de potgrond gespoeld. 

Binnenpotten moeten kunnen afwateren en daarom is een opening van onderen en een schaal waar de pot op staat dus belangrijk. Grotere potten zijn vaak dicht. In dit geval zorg je ervoor dat je het water reguleert met hydrokorrels onderin de pot.

Kies naast natuurlijke potgrond ook voor een natuurlijke pot, bijvoorbeeld gemaakt van gerecycled kunststof of uitgangsmaterialen als gras of hennep.

  1. Kies de juiste plant.

Niet elke plant is makkelijk in onderhoud en aan aantal planten zijn ook gevoelig voor te veel of te weinig water of zonlicht. Een echte beginnersplant is bijvoorbeeld de Zameoculas, een Yucca of de Lepelplant. Ben je al in het bezit van groene vingers, dan is een Alocasia een leuke optie.

Let bij de aankoop altijd op de duurzamheidslabels want dat betekent dat de plant ook met respect voor het milieu en maatschappij is geweekt!

  1. Kies de juiste plek.

De plek waar jouw planten komen te staan is erg belangrijk. Veel planten houden niet van de volle zon, maar hebben wel voldoende licht nodig.  Daarnaast vinden planten veel tocht niet fijn en naast de verwarming staan is een echte taboe! De planten drogen dan sneller uit.

  1. Verzorging

Met een klein beetje liefde en aandacht gaan planten groeien en bloeien, maar te veel water (liefde) is vaak slecht voor planten. Wortels kunnen gaan rotten en planten kunnen schimmels krijgen zoals spint. Echter, planten die gaan hangen en iets lijken te krimpen hebben overduidelijk te weinig water gekregen.

Plantenvoeding is daarom van belang, in reguliere potgrond zit namelijk maar voor een half jaar aan voeding voor jouw kamerplant. Wanneer jouw plant bijvoorbeeld witte uiteinden krijgt of een minder groene kleur, dan kan dit wijzen op het gebrek aan voeding.

Als laatste is het belangrijk om de plant om de zoveel tijd naar het licht toe te draaien en soms te besproeien met wat water. Zo raakt het stof van de bladeren en kan de plant weer volop groeien!

Zo, en nu groeien!

Met de juiste zorg en producten zullen jouw planten goed kunnen groeien. Maar ook met deze tips kan het gebeuren dat een plant het niet overleefd. Ga vooral door en kijk wat er wel goed groeit!

Meer informatie over dit onderwerp, bekijk ook eens de ‘Meest Gestelde Vragen‘ video