Bomen in de tuin | Telegraaf column

Als er weinig of geen planten in een tuin staan mag je het wat mij betreft ook geen tuin noemen. Veel mensen denk denken dat tuinieren moeilijk is en dat we te druk zijn, maar juist in de tuin werken maakt dat je relaxt en ontspant in deze wereld van hectiek. Een tuin is groen, is natuur, is leven en daar horen bomen nou eenmaal bij.

In elke tuin hoort dan ook een boom, klein of groot. Het mooie is dat er ook zoveel keuze is. Zo heb je dakbomen als natuurlijke parasol, er zijn bolvormen die je elk jaar weer netjes terug kunt snoeien, er zijn natuurlijke groeivormen ook wel ‘meerstammigen’ genoemd en er is veel keuze wat betreft de grotere soorten.

 

Rinus en Edith willen als lezer graag weten waarom hun kastanje, die ze zelf hebben geplant door de kastanjes als zaadje te planten, niet bloeit. Er zijn twee soorten kastanjebomen, je hebt de tamme kastanje met de eetbare vruchten en de gekartelde bladeren en de niet eetbare paardenkastanje met de meer ronde bladen. De tamme kastanje geeft in zijn eerste jaren sowieso nog geen vruchten en sommige soorten paardenkastjes geven zelfs helemaal geen vruchten. Het kan dus zijn dat jullie boom nooit kastjanjes zal gaan geven helaas.

 

Zelf heb ik ook twee grote kastanjebomen in de tuin en daar ben ik heel erg blij mee.

Deze geven wel elk jaar een berg kastanjes en het is een hele klus om deze op te ruimen. De vruchten zijn goed te gebruiken om leuke kinderspeeltjes mee te maken, je maakt er een school of een crèche dan ook vaak erg blij mee als je deze aan ze geeft. Nu zijn deze bomen erg gevoelig voor ziekten zoals de kastanjebloedingsziekte er zijn plagen zoals de kastanjemineermot die het blad aantasten en ervoor zorgen dat deze vroegtijdig vallen. Één van de bomen is erg slecht en ik doe er alles aan om deze te behouden. Zo hang ik feremoonvallen op als natuurlijke bestrijding van de mot en ik heb de boom al een paar keer teruggesnoeid om de verhouding van de kroon en het wortelgestel in balans te brengen, want de wortels zijn door de verbouwing beschadigd. Ook heb ik speciale meststoffen toegevoegd dus ik doe er alles aan om deze grote ‘vriend’ te behouden. Bomen zijn namelijk mooi en belangrijk voor ons als mens. Ze bieden een thuis voor soms wel 300 organismen zoals de eik dat doet. Ook beiden ze koeling in de zomer als natuurlijke airco en zorgen ze bijvoorbeeld voor meerwaarde van vastgoed, oftewel je huis wordt er vaak meer waard van.

 

Kijk eens voor jouw tuin welke boom geschikt is. Er is heel erg veel keuze als je gaat speuren op internet. Misschien wel een mooie inheemse meidoorn of een sierappel voor de wat kleinere tuin. Of een dakplataan voor bij jouw zitje of een gave meerstemmige dennenboom op jouw dakterras.