Een ‘stadskind’

Deze week was ik met mijn dochter van 12 aan het praten en die kwam met de constatering dat ze toch vooral een ‘stadskind’ was in plaats van een buitenmens zoals ik zo graag hoopte. Ze concludeerde dit op basis van het feit dat ze vroeger waren beestjes en spinnen cool en nu vind ze die vooral vies en is ze er bang voor. Ik vreesde hier al een beetje voor, maar heel erg gek is het niet als je nagaat dat ze 5 van de 7 dagen in de grote stad woont bij haar moeder en niet of nauwelijks natuur om haar geen heeft. Dit onderstreept ook de noodzaak om alle kinderen in contact te brengen met de natuur en daarom ben ik ook ambassadeur van Natuurwijs. Dit is een stichting die zich hard maakt dat elke kind het recht heeft op natuur en groen. Een andere partij die hiermee aan de slag gaat is Stichting Nationale Boomfeestdag, zij hebben ambitie dat ieder kind tijdens zijn of haar basisschooltijd een boom plant tijdens schooluren.

 

Ze stimuleren ook dat er meer bomen worden geplant bij scholen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die naar school gaan in een groene omgeving beter presteren, minder ziek zijn, minder overgewicht hebben en zelfs slimmer worden. Er zijn in Nederland schoolomgevingen die volgens de stichting veel groener kunnen. De basisscholen met de groenste omgeving liggen in de gemeenten Lochem, Amsterdam en Putten. Door juist de scholen direct aan te spreken op de groenheid van hun schoolomgeving creëer je voor leerlingen de kans om, tijdens de Boomfeestdag, een boom te planten en zo de schoolomgeving te vergroenen. 10 november is een Kinderklimaattop tijdens de Boomfeestdag in Alphen aan de Rijn en volgens mij is dit precies waar het over zou moeten gaan. Zelf heb ik een groene omgeving gehad als kind en dat whauw gevoel beleefd wat maakt dat ik nu zo groen ben en dit is bij mijn dochter Diese dus niet helemaal gelukt. Het aanplanten van bomen op schoolpleinen is een perfect moment om ze niet alleen dat whauw moment te geven, maar ook het gesprek aan te gaan over het klimaat en de bewustwording ten aanzien van de natuur als zodanig.

 

Thuis kun je ook met kinderen aan de slag in jouw tuin, balkon of dakterras. Je kan groentes kweken, potten aanplanten, boomspiegels vergroenen en ga zo maar door. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat je doet, ze vinden bijna alles leuk. Ik denk dat we een grote verantwoordelijkheid hebben naar onze kinderen en wat dat betreft maakt het belang van groen alleen maar groter. Niet alleen omdat we ze dat gevoel geven en ze bewust proberen te maken maar ook omdat de leefomgeving veel groener en meer biodivers dient te zijn willen we nog vlinders en bijvoorbeeld bijen hebben. Goede tips om jouw tuin om te toveren tot ecologische stapsteen:

-Laat de tuin lekker verrommelen, blaadjes en takjes zijn de basis van een gezonde bodem.

-Probeer zoveel mogelijk verschillende soorten beplanting aan te brengen, gras, bomen, hagen, eenjarige en bijvoorbeeld vaste planten,

-60% groen en niet meer dan 40% versteend voor de juiste balans.

-Zorg dat regenwater de tuin inloopt en niet het riool.

-Zie de tuin als een ecologische stapsteen