Aan de slag!

Aan de slag! Deze week belde een goede vriend van mij en vroeg me of ik hem kon helpen met zijn tuin. Hij (Dylan) heeft een kleine stadstuin met veel schaduw en elke keer lukt het maar niet om te komen tot een juiste indeling qua beplanting en ook het gras wil maar niet groeien. Dit is volgens mij iets wat speelt bij veel Nederlanders die iets met de tuin willen doen ‘op zich wil ik wel een groene tuin, maar ik weet niet zo goed hoe’. Het gevolg is dat veel mensen toch kiezen voor bestrating met alle gevolgen van dien zoals opwarming van steden, het overstromen van riolen en het verloederen van gehele buurten. Met een klein beetje hulp kun je mensen zoals Dylan heel goed op weg helpen om groenere en duurzamere keuzes te maken. Zo hebben we alle planten, heesters en bomen kunnen behouden en ze net iets anders ingedeeld. In plaats van tegels, want dat was een serieuze optie, hebben we gekozen voor Limburgs grind. Het voordeel hiervan is dat het een lokaal product is en grind regenwater direct laat infiltreren in de bodem in plaats van het via tegels naar het riool af te voeren. Door de witte kleur warmt deze halfverharding ook minder op dan donkere tegels in de zon. Ik heb hem nog een paar tips gegeven hoe toch meer groen te krijgen met grote potten met vaste planten en wat klimmers langs de muren. Dylan helemaal blij en gelukkig met zijn nieuwe tuintje en ik heb er ook van genoten om samen met mij maatje zo lekker in de tuin te werken en om iemand blij te maken met een mooie tuin. 

Dat is wat mij betreft ook de essentie van het groene geluk. Lekker buiten zijn, genieten van de natuur en veel groen om je heen. Deze week was ook de laatste uitzending van ‘Lodewijks Groene Geluk’ van dit seizoen. Samen met Helga van Leur hebben we de gemeente Zoeterwoude geholpen om bewoners te inspireren hoe de tuin te vergroenen. We hebben sedumtegels op daken gelegd, groendaken helpen namelijk goed water te bufferen. Ook hebben we een regenschutting neergezet, regenpijpen afgekoppeld, tegels gewipt en leuke borders ingericht met planten. Allemaal kleine dingen die bewoners zelf heel erg goed kunnen doen om het klimaat een handje te helpen, maar dan hebben ze wel een klein beetje steun nodig en inspiratie. De gemeente was heel erg blij, want zij investeren namelijk fors in het klimaatbestendig maken van de openbare ruimte, maar dan moeten bewoners wel meedoen om echt effect te krijgen. 

Als je zelf nou ook een ontwerp wil van mij en zelfs deelname aan het volgende seizoen heb ik een leuke actie waar je aan mee kunt doen. Check jouw lokale supermarkt en zoek naar de enige in Nederland geproduceerde thee onder de noemer ‘Lodewijks Groene Geluk’ en doe mee! Je kan voor tips en inspiratie natuurlijk ook een mail sturen met daarin een tuinvraag, dan beantwoord ik die volgende week weer. Veel plezier en geluk met jouw tuin, balkon en dakterras en vergeet niet (regen) water te geven in deze zeer droge periode.