Het belang van water.

Na zon en een lange periode van droogte komt deze week eindelijk ook weer eens wat regen. Super belangrijk voor de tuin en de natuur in het algemeen. 
Coriene heeft een vraag over een schaduwborder waar ze graag éénjarigen in wil planten. Dat zijn planten die in 1 seizoen de complete cyclus doormaken van zaadje tot en met volledige groei en bloei om vervolgens de winter niet meer te overleven. Je hebt deze planten in het wild zoals koolzaad en bijvoorbeeld vergeet me nietje, maar ze zijn ook geliefd om in tuinen te zetten of bijvoorbeeld op balkons door de lange en rijke bloei. Je kunt éénjarigen kopen als kleine plantjes, maar ze ook zelf zaaien in het voorjaar. Alhoewel het vaak zonaanbidders zijn heb je een paar soorten die schaduw kunnen verdragen zoals het vlijtige liesje, de tabaksplant of de Oost-Indische kers. 
 
Iemand anders heeft juist weer last van teveel zon en hitte waardoor ze alleen een pot met een olijfboompje heeft staan. Chrystel wil namelijk graag weten hoevaak deze water te geven. In principe is één keer per week goed en dan een flinke plens. Wel dient de pot goed af te wateren, want anders verzuipen de wortels en gaat de plant dood. Om meer schaduw te krijgen kun je natuurlijk prima een natuurlijke parasol nemen oftewel een boom. Deze laat in de winter zijn blad vallen zodat de zon het huis binnen kan dringen en juist in de zomer heb je de koeling van het blad. Leuke bomen voor wat kleinere tuinen zijn meidoorn, Catalpa of bijvoorbeeld een Magnolia. 
 
Deze week waren trouwens robotmaaiers in het nieuws. Er is namelijk onderzoek gedaan door de universiteit van Oxford over het gevaar van robotmaaiersvoor egels brengt grote verschillen tussen robotmaaiers aan het licht wat de veiligheid betreft. Wat ik mooie vind is dat sommige producenten zoals Husqvarna al veel doen aan veiligheid blijkt uit de test. Het blijkt dat technische voorzieningen zoals wegdraaiende mesjes, voorwielaandrijving en beschermplaten erg helpen. Overigens kun je met een app de maairobot zo instellen dat deze s’nachts niet maait en dat helpt allemaal weer om de egels te beschermen. 
Zelf heb ik een natuurlijke tuin met veel plekken waar egels zich thuis zouden kunnen voelen, maar jammergenoeg heb ik er maar één keer eentje gezien. Als je zelf egels in de tuin wil kun je ze een handje helpen door ervoor te zorgen dat de tuin toegankelijk is en niet helemaal afgesloten door schuttingen. Verder houden egels van een rijke strooilaag met insecten dus vooral de tuin ook niet te netjes maken. En plekken zoals takkenrillen of droge beschutte plekjes onder coniferen vinden ze ook fijn om te schuilen. Gelukkig heb ik wel weer veel vogels in de tuin. De vogelhuisjes zijn allemaal bezet en ik heb zelfs een zwaluw die in de schuurt een nest maakt vlakbij de ingang zodat deze de hele tijd voorbij vliegt als ik langsloop. Als dat geen Groen Geluk is!