Op vakantie.

Deze week eindelijk even een weekje ertussen uit met de familie op stap bij één van de bekende recreatieparken. We zijn in Overloon geweest in een huisje dicht bij het bos. Heerlijk natuurlijk om te wandelen en tot rust te komen van die mooie natuur. Maar al wandelend over de stuifduinen met heide en mooie oude jeneverbessen zie je ook wel de ongelijke impact van stikstof waar zoveel over te doen is. Dit zorgt namelijk voor verzuring van de grond waardoor bepaalde plantensoorten verdwijnen en eiken bijvoorbeeld doodgaan. Daarnaast zorgt het voor vermesting en al die extra voedingsstoffen leiden weer tot ongewenste groei van gras, bramen en allerlei andere soorten die er niet thuishoren. Het schijnt ook heel slecht te gaan met het grootse natuurgebied van Nederland, de Hoge Veluwe. We zijn al 80% van alle vlinders kwijt, waarom laten we dit toch met zijn allen gebeuren. Onbegrijpelijk dat de politiek niet ingrijpt voordat er niets meer over is! De natuur en zaken zoals de kwaliteit van het landschap en het welzijn van de mens zouden centraal moeten staan in alles wat we doen. Het kan echt anders, dat hebben we met het partnernetwerk van NL Greenlabel al bewezen door duurzame woonwijken te maken, groene schoolpleinen en natuurlijk tuinen van huiseigenaren, want die zijn ook van groot belang. Met dit collectief willen we voor 2030 de hoeveelheid natuur in Nederland hebben verdubbeld en dat kan makkelijk als we ook de leefomgeving rigoureus vergroenen. 

 

Ingrid wil deze week graag weten hoe ze van haar Hondsdraf afkomt. Dat is een schattig paars plantje dat als een bodembedekker van nature in je tuin voorkomt, maar nogal de neiging heeft om te gaan woekeren. Deze kun je het beste bestrijden door met de hand te wieden, gelijk af vanaf het vroege voorjaar. Je plukt het vrij eenvoudig weg dus dat is gelukkig geen probleem. Zelf heb ik dit ook in mijn tuin staan en zodra de grotere vaste planten gaan groeien nemen ze de open plekken in de border waar Hondsdraf zo goed gedijt snel ver en heb je er veel minder last van. 

 

Joke heeft een druif op haar balkon staan en die heeft vorig jaar voor het eerst druiven gegeven. Ze was hier heel erg blij mee, maar de volgels ook die zich tegoed hebben gedaan aan alle druiven. Een net hielp niet echt en nu is het de vraag of het ook met zakjes kan. Nou Joke, dat kan zeker. Ik wist dat zelf ook niet, maar uit wat onderzoek blijkt dat er speciale zakjes zijn van transparante stof zodat het licht er wel bij kan maar insecten en volgels niet. Ook kan deze stof nog ademen, want anders zouden de druiven gaan schimmelen en dat wil je natuurlijk niet. 

 

De laatste vraag is van Leo uit Amersfoort. Zijn vrouw Maaike heeft mijn boek gelezen ‘Groen Geluk’ en wil graag haar tuin nog groener maken, maar vraagt zich af dit wel zin heeft met een kleine stadstuin. Nou Leo, juist die kleine tuinen zijn van groot belang als ecologisch stapsteen dus doe je best zou ik zeggen.