Mooi weer.

Deze week was het weer echt lekker genieten van het buitenleven met het mooie weer. Je merkt ook gelijk aan de tuin dat alle planten een groeispurt krijgen dus ook het onkruid. Dat zijn planten die groeien op plekken waar je dat liever niet hebt. Daarom heb ik mijn borders door gewied, want de vaste planten en siergrassen worden anders overwoekerd en dat is niet de bedoeling. Zodra deze groter zijn ener sprake is van een min of meer gesloten bladerdek krijgen onkruiden geen kans meer en dan heb je er ook geen werk meer aan. Op de bestrating en het grindpad ben ik ook begonnen met wieden, dat is met de hand best veel werk maar ook wel weer weer een klusje om te onthaasten. In het gras staan ook veel paardebloemen en bijvoorbeeld klavers, maar dat is helemaal prima doordat ik dit jaar nog niet gemaaid heb krijg je veel bloemen en juist die pluizenbollen vinden de kinderen dan weer geweldig om weg te blazen. Aan de zijkant van mijn huis heb ik een grote strook waar alleen maar wilde planten staan zoals koolzaad, brandnetels en diverse distels. Het is daar al een druk gezoem van bijen en gevleugelde insecten, een belangrijke voedselbron voor de vogels die nu druk zijn met hun jongen. De tuin begint echt te leven en wat mij betreft is dat dan ook het groene geluk! De tuin als plek om te genieten, maar ook als ecologische stapsteen voor flora en fauna. 

 

Ruud heeft een vraag gestuurd en hij wil graag weten hoe tot meer inspiratie te komen voor zijn tuin en dakterras. Natuurlijk kun je tegenwoordig veel op internet vinden en worden tuincentra ook steeds meer plekken voor inspiratie, maar een goede tip die ik kan geven zijn de ‘Inspiratietuinen van Appeltern’. Hier liggen meer dan 200 hele diverse showtuinen met ieder een eigen sfeer en look en feel, voor ieder wat wils dus. Het is aangelegd als één groot park met ook veel aandacht voor duurzaam tuinieren en dat zie je dan onder andere weer terug in een grote tuin van de ‘Wilde Weelde’. 

 

Tina wil deze week graag weten waarom haar Skimmia die ze vorig jaar heeft gekocht en in een mooie grote pot heeft gezet nu begint te verkleuren, althans de puntjes van de bladeren. Skimmia heeft de voorkeur voor wat zuurdere grond, maar ik neem aan dat bij het aanplanten hier ook rekening mee is gehouden? Als blaadjes in zijn geheel verkleuren kan dat op vochtproblemen duiden, maar het uiteinde van bladeren die verkleuren is heeft vaak met voeding te maken en een gebrek ergens aan. In een pot en de gebruikte potgrond zit vaak maar voor een jaar voeding en raakt op een gegeven moment uitgeput, omdat anders dan de volle grond het een beperkte voorraad is die verder niet op een natuurlijk wijze wordt aangevuld. 

Je zal om planten mooi te houden dus met enige regelmaat moeten bijmesten en dat kan met natuurlijke meststoffen, want ook hierbij is het weer zaak om een zo ‘groen’ mogelijke keuze te maken. Anders kun je met je ‘groene’ keuze toch onbedoeld een negatieve impact hebben op Co2 uitstoot en dergelijke. Succes allemaal met de tuin en tot volgende week