CO2.

 
Deze week wil Bastiaan graag iets over veen weten dat gebruikt wordt in veel potgrond. Er komt nog veel materiaal uit zogenaamde hoogveem habitats uit de Baltische staten die kwetsbaar zijn als natuurgebied en waarbij veel C02 vrijkomt. De vraag is waarom er zo weinig goede alternatieven zijn om uit te kiezen. Nu heb ik deze vraag voorgelegd aan de grootste substraat- en potgrondleveranciers van Europa en misschien wel de wereld genaamd Kekkilä BVB. Het antwoord is niet eenvoudig, maar het komt er op neer dat zij in ieder geval betrokken zijn bij het selecteren en naderhand herstellen van wingebieden, maar ook toch zeer kritisch kijken naar mogelijke vervangers van potgrond waarbij zowel het ecologische aspect speelt als andere duurzaamheidsgerelateerde aspecten zoals het milieu. Ook wordt vanuit CO2 perspectief zo goed mogelijk gekeken welke combinatie met andere materialen mogelijk is waarbij de werking wel optimaal rendement dient te geven, want anders zou het weer een verspilling van materialen zijn. Ook geven ze aan open te staan voor kritische vragen en dat dergelijke geluiden uit de markt hun ook helpen om het nog beter te doen. Nu ben ik een keer bij deze producent geweest en ik weet uit ervaring dat ze dit onderwerp echt serieus nemen, alhoewel het basisproduct inderdaad CO2 uitstoot met zich meebrengt. Als consument heb je altijd een keuze waarmee je impact kunt maken denk ik dan maar. Zo kun je het beste kiezen voor biologische potgrond en vaak geldt dat de wat duurdere producten ook duurzamer en hoogwaardiger zijn. Daarnaast heb je de zogenaamde vervangers met kokos en met de juiste plant die thuis hoort in de omgeving en die dus op de juiste plek staat heb je in de volle grond in principe al nooit potgrond nodig. Gewoon elke keer dat je een product koopt voor de tuin, of het nou een plant is of een plank kritisch zijn en zo duurzaam mogelijk proberen te kopen. 
 
Evert wil graag weten waarom zijn Japanse roos oftewel Camellia japonica het maar niet goed doet. De Camellia is een prachtige groenblijvende plant met in het voorjaar grote bloemen, maar ook een gevoelige plant die het liefst een beetje beschut staat en niet op de koude wind. Naast het verwennen met wat zuurde duurzame grond wat je al doet kun je dus kijken naar een plekje bijvoorbeeld tegen het huis waarbij er nog wel zon dient te zijn. 
 
Wout heeft een vraag over katten die zijn tuin overnemen en overal poepen en vogels verjagen. Zelf maak ik geluid of gooit ik water richting de kat waardoor deze schrikt en een volgende keer liever een andere route kiest. Verder houden ze niet van planten met een sterke citroengeur dus dat zou kunnen helpen en open plekken in borders liever vermijden omdat ze deze als kattenbak gaan zien. In ieder geval ook hier weer goed opletten dat je bijvoorbeeld niet met apparaten gaat werken, want die verjagen met hun ultrasoon geluid vaak ook weer allerlei andere dieren zoals vleermuizen etc.