Hoe groen is jouw stad?

Zelf bijdragen aan een fijne groene leefomgeving kan natuurlijk door middel van je eigen tuin. In het programma hebben Lodewijk en Helga al talloze mogelijkheden van ‘groen geluk’ laten zien. Maar hoe mooi is het dat als je de deur uit gaat je straat, je buurt, je dorp of je stad ook nastreeft om een mooie groene plek te zijn. Maar hoe groen is Nederland eigenlijk? Het Zweedse Husqvarna heeft in 2019 Hugsi (Husqvarna Urban Green Space Index) in het leven geroepen. Hugsi geeft door middel van een ranglijst inzicht in het percentage groen in de stad, de gezondheid van de vegetatie, verdeling van de groene ruimten, groene ruimte per persoon, aantal bomen per begroeid gebied en de ontwikkeling van de groene ruimte. Door computervisie en deep learning-technieken toe te passen op satellietbeelden, meet en analyseert Hugsi het stedelijk groen.

Hoe scoort Nederland?

In totaal zijn er wereldwijd nu 155 steden in 66 landen gemeten. In totaal staan er twaalf Nederlandse steden op de ranglijst en helaas geen één in de Top 10. Er worden punten gegeven tussen de 0 en de 100. En de eerste Nederlandse stad vinden we op nummer 19: Enschede (met een score van 71,67). Het minste scoort Rotterdam, de havenstad staat op plek 125 met een score van slechts 40,97. Onze hoofdstad Amsterdam staat er maar net boven op 109 met een score van 50,86. Toch doet Nederland het niet heel slecht, de gemiddelde score van de 155 steden is namelijk 39.

Alle Nederlandse steden op een rijtje:

19. Enschede (71,67) 31. Eindhoven (69,60) 32. Breda (69,56) 38. Almere (68,25) 44. Nijmegen (66,94) 50. Tilburg (65,78) 58. Utrecht (63,48) 59. Groningen (63,16) 79. Den Haag (59,41) 92. Haarlem (56,27) 109. Amsterdam (50,86) 125. Rotterdam (40,97)

De top 3

De groenste stad ter wereld is Charlotte in de Verenigde Staten, met een score van 81,12. Daar planten ze ieder jaar ook zo’n 10.000 bomen bij. En als er een boom ergens verdwijnt komt er altijd weer een nieuwe voor terug. De winnaar van de vorige editie was het Zuid-Afrikaanse Durban (79,28) en zij zijn nu naar de tweede plek gezakt. Vilnius in Litouwen pakt het brons (77,96). Lima in Peru bungelt helemaal onderaan met 0,21.

Gaat het beter of slechter?

Wat zegt deze enorme hoeveelheid data nu eigenlijk. Worden steden groener? Europa doet het in ieder geval het beste met een percentage van 54%. Daarna volgt Centraal Oost Azië met 43% en Noord Amerika met 36%. In vergelijking met de eerste ranglijst van Hugsi is er globaal een afname in stedelijk groen van 0,01%. Dit staat gelijk aan een verlies van zo’n 14 miljoen vierkante meter. Dit komt voornamelijk door het verlies van groen in steden in Centraal Oost Azië, daar is een gemiddelde afname van 52m2. Daartegenover is er een toename in onder meer Europa van gemiddeld meer dan 40m2.

De Groene Stad Challenge 2021

In juni is bekend geworden dat Husgi, samen met Sweco en NL Greenlabel de Groene Stad Challenge 2021 organiseert. Door deel te nemen aan de challenge krijgen gemeente inzicht in hoe groen hun stad of dorp is, maar ook hoe ze verder kunnen vergroenen. Onder meer gemeente Zwijndrecht, Breda en Zoeterwoude hebben de challenge inmiddels geaccepteerd. Gemeenten kunnen zich tot 16 juli aanstaande aanmelden via www.groenestadchallenge.nl. Dus stimuleer je gemeente vooral om dit te doen! Vervolgens worden de steden en dorpen van deelnemende gemeenten geanalyseerd waarna de resultaten in september worden gepresenteerd aan de deelnemers. Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte wordt de meest groene stad en het meest groene dorp van Nederland beloond met een award en een prijs voor lokale burgerinitiatieven. Ook worden aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan gemeenten met de grootste vergroeningspotenties. De complete ranglijst en alle details inzien? https://hugsi.green/ranking