groene gemeente.

 
 
 

Deze week wil ik toch graag`even iet bijzonders delen. Zoals sommigen van jullie misschien weten ben ik achter de schermen druk bezig om Nederland groener en duurzamer te maken en dan met name de kant van professionals, gemeenten en projectontwikkelaars. Eind 2019 hebben ik namens een groot aantal partijen een oproep mogen doen om natuurinclusief bouwen tot norm te verheffen en bij het Rijk staat dit thema sindsdien op de kaart. Maar ook steden zijn druk bezig met het vergroenen en zoekende hoe meer met natuur te doen. Samen met de Husqvarna Urban Green Space Index en ingenieursbureau Sweco hebben we nu als NL Greenlabel het initiatief genomen om een jaarlijkse groene stad challenge voor gemeenten te organiseren waarbij we gaan helpen om te kennis te delen ten aanzien van groen en natuur. Hier ben ik echt supertrots op en de eerste gemeenten hebben zich al gemeld; namelijk Breda, Zoeterwoude en Zwijndrecht. Alle gemeenten van Nederland mogen meedoen en we gaan zo echt een significante bijdrage leveren aan de een uitdaging waar Nederland voor staat ten aanzien van het verlies van biodiversiteit, de gevolgen van klimaatverandering en het creëren van een gezonde leefomgeving voor mens en dier. 

 

Nu lijkt in eerste instantie de link met tuinen niet echt aanwezig, maar al die tuinen bij elkaar hebben we echt nodig als ecologische stapsteen. Met alleen een andere inrichting en beheer van de openbare ruimte gaan we het namelijk niet redden. Zowel gemeenten als particuliere tuineigenaren lijden aan het zogenaamde ‘netheidscomplex’ waarbij alles netjes en aangeharkt dient te zijn en we de natuur en groen zien als decoratie en extraatje in plaats van onderlegger en vertrekpunt van een gezonde leefomgeving. Gelukkig begint nu wel langzaam het besef te groeien dat dit anders moet en kan dus daar ben ik zeer verheugd mee, maar mijn missie is voorlopig nog niet klaar. 

 

In de mailbox zaten weer een aantal tuinvragen waaronder die over een apenboom. Dit is een bijzondere exoot die vooral in de jaren 80 en 90 in de tuin werd geplant. Een groenblijvende boom met hele scherpe schubben die zomaar 10-15 meter hoog kan worden. Willie wil graag weten wat te doen met de zaadbollen die uitbundig stuifmeel produceren en daarmee dus ook overlast. Lastig probleem en ik denk alleen maar te tackelen als je de vruchten uit de boom haalt. 

 

Vorige week veel rumoer op twitter over een opmerking van mij over hondsdraf dat onkruid zou zijn, want kennelijk had ik dat per ongeluk zo genoemd. Jammer dat sommige mensen daar zo over vallen gezien mijn inzet zoals boven beschreven en volgens mij ook elke week te lezen in deze column. Verder weer veel vragen andere soorten hardnekkig ‘onkruid’ namelijk heermoes en zevenblad. Beide zijn lastig om vanaf te komen, maar kunnen door veel te wieden en andere dominantere planten toe te passen wel aardig ingeperkt worden. Gebruik in ieder geval geen bestrijdingsmiddelen of bijvoorbeeld natuurazijn, want dat is echt funest voor het ecosysteem. Een tuin is nou eenmaal een levend iets waarbij je juist ook oog moet hebben voor al dat groeit en bloeit.