terug in de tuin.

 
 

Deze week ben ik eindelijk weer eens in mijn eigen tuin bezig geweest en dat was hard nodig. Alhoewel ik van groene en natuurlijke tuinen houd moet het niet te wild worden. Veel wieden dus en zorgen dat de (vaste) planten waarvan ik graag wil dat ze het goed doen ook de ruimte krijgen en niet worden overwoekerd door andere planten die we dan vaak ‘onkruid’ noemen. Het is opvallend hoe weinig werk ik heb, of eigenlijk geen, aan de plekken die ik wel laat verwilderen en vaak nog met een prachtig resultaat ook. De natuur weet het vaak het beste en komt met creaties die ik zelf nooit had kunnen maken. 

 

Voor mij is het echte groene geluk toch wel de kastanjeboom die er een paar jaar geleden slecht bijstond mede door ouderdom en door het feit dat de wortels beschadigd waren door de nieuwbouw van het huis. De boom staat prominent aan de voorzijde en ik voelde me natuurlijk megaschuldig dat mede door mijn toedoen de boom het slecht deed en bovendien is de kastanje een icoon die er al zeker 70 jaar staat. Na veel moeite waarbij ik twee keer de kroon (takken en blad) één derde heb teruggebracht, speciale voeding heb toegevoegd en feremoonvallen tegen de kastanjemineermot heb opgehangen begint deze weer te groeien. Onwijs cool dat dit mij gelukt is en ben gek genoeg dus al jaren dagelijks met deze ‘vriend’ bezig die ook symbool is geworden voor mijn missie om Nederland groener en duurzamer te maken. Want als ik mijn eigen boom al niet kan redden lukt de rest van Nederland natuurlijk ook niet. Voor mij is dit ook het bewijs dat we veel minder moeten kappen in Nederland en meer in moeten zetten op het revitaliseren van dergelijke waardevolle objecten, want zo’n reus biedt veel voor klimaat, gezondheid en biodiversiteit. 

 

Mar heeft deze week ook een vraag over een boom. Vorig jaar december is er in de tuin een pinusboom geplaatst van 6 meter hoog en ondanks veel water geven wordt de boom steeds bruiner. Als een naaldboom in zijn geheel verkleurd dan is deze vaak stervende en kun je er helaas niets meer aan doen. . Voor degene die deze heeft geplaatst geldt vaak wel een ‘inboetplicht’, want een boom van 6 meter plaats je vaak niet zelf en deze hoort ook zeker niet zo snel dood te gaan. Het lastige van een naaldboom is dat je anders dan bij een loofboom met hangend blad bij droogte minder makkelijk ziet dat er iets aan de hand is. Ik zou snel contact opnemen met de hovenier en of de kweker om samen te kijken hoe nu verder. Voor elke plant geldt dat de standplaats van groot belang is waarbij je kijkt naar grondsoort en bijvoorbeeld vochtgehalte van de grond. Als een boom gebiedseigen is en veel in de omgeving voorkomt is dat een goede indicatie.