Maak tijd voor je tuin

Vaak vertel ik over het groene geluk en het ont-stressende gevoel van tuinieren. Veel mensen zijn tegenwoordig druk en hebben geen aandacht meer voor de tuin jammergenoeg, want dat uit zich in veel ‘dode’ tuinen met veel bestrating en weinig groen. Nu ben ik zelf ook druk, onder andere met mijn nieuwe programma ‘Lodewijks Droomtuinen’ dat zondag voor het eerst op RTL 4 te zien was en waar ik met een klein team een megatuin aan mag leggen dus al met al best een uitdaging. Ook ben ik mede-oprichter van NL Greenlabel waarbij ik door heel Nederland reis om kennis en expertise te delen over duurzame en groene gebiedsontwikkeling. Dat laatste vind ik met name leuk, omdat ik dan met allerlei experts op een hoog niveau mag meepraten over belangrijke zaken als; natuurinclusief bouwen en het meetbaar verduurzamen van de leefomgeving. Zo werken ik veel met het Rijk, gemeenten, ontwikkelaars als Heijmans, provincies en ga zo maar door. Thuis ook nog in de weer met kleine kinderen en een nieuw schattig hondje Gijs, een pup van 10 weken oud. 

 

Je raadt het al, ik ben nu zelf ook (te) druk en ik heb zelf ook een tuin waar veel moet gebeuren ondanks dat het een groene onderhoudsarme tuin is. Net zoals bij veel andere mensen het geval is moest ik me echt even toe zetten om de tuin in te duiken. Grappig genoeg merk ik gelukkig dat ik juist weer energie krijg van het lekker buiten zijn en het idee dat mijn eigen ‘leefomgeving’ er weer mooi bijstaat. Soms is het thuis tuinieren ook voor tuinmannen nog een dingetje en zijn ook wij wel eens (te) druk haha.. 

 

Voor deze column maak ik natuurlijk graag tijd, want elke week komen er weer veel vragen binnen en ik help jullie graag om ook lekker te kunnen genieten van het Groene geluk.  Zo wil Loek graag weten of hij boomschors kan strooien als afdekkende laag tussen de planten om uitdroging te voorkomen. Het aanbrengen van een zogenaamde mulchlaag aanbrengen tussen de planten heeft voordelen zoals minder water geven en minder wieden. Dit kan van boomschors, maar dat is vrij duur. Zelf doe ik het met blad van bomen, resten van planten die ik laat liggen en organische materiaal zoals compost. 

 

Hilde las in de media over restanten van bestrijdingsmiddelen die op planten in tuincentra gevonden zijn bij een onderzoek. Dit is natuurlijk niet de eerste keer dat dit gebeurd en zeer zorgelijk. Het probleem is dat producten vaak helemaal niet meer herleidbaar zijn tot de bron en dat niet inzichtelijk is wat de footprint is en het onderliggende verhaal. Zo wil je een plant kopen om de tuin te vergroenen en kan het zomaar een negatieve impact hebben op insecten en bijvoorbeeld een grote C02 uitstoot met zich meebrengen door gebruik van kunstmest en potgrond. Tip, ga altijd voor aantoonbare duurzaamheid. Veel planten hebben labels / keurmerken die iets zeggen over dergelijke zaken en dat scheelt echt en dan beloon je kwekers ook voor de inspanning die ze verrichten op dat vlak.