Ode aan de vaste plant

Deze week wil ik graag de vaste plant in het zonnetje zetten! Ik was namelijk op bezoek bij hét inspiratiepark voor tuinen van Nederland genaamd Appeltern om daar filmpjes op te nemen over vaste planten. Iets wat ik graag doe, want ik ben een grote fan van deze bijzondere groep planten. Er zijn duizenden verschillende soorten in alle denkbare variatie te verkrijgen. Zo kun je prachtige schaduwborders maken met bijvoorbeeld varens en Helleborus, maar ook zijn er soorten voor de halfschaduw zoals geranium en duizendknoop. Ook kun je goed vaste planten voor de zon vinden. Lavendel, vrouwenmantel en kattenkruid zijn hier een goed voorbeeld van. Ook zijn veel planten een walhalla voor vlinders en bijen. Zonnehoed, kattenkruid en tijm zorgen voor zoemende borders vol met leven en zo kun je een positieve bijdrage leveren aan een wereld waard fauna het steeds lastiger heeft. 

Vogels, vlinders, bijen en bijvoorbeeld egels hebben het moeilijk en sommige soorten die vroeger normaal waren zoals de huismus en veel van de vlinders staan op de rode lijst met bedreigde diersoorten. Met een relatief kleine borders met bloeiende planten kun je dan al het verschil maken, maar wat belangrijk is is diversiteit in soorten en verschillende bloeiperiodes zodat er in verschillende seizoenen wat te beleven is qua bloei. 

Zelf heb ik een grote border in mijn tuin met veel van deze planten en omdat ze ‘vast’ zijn komen ze elk jaar weer terug waarmee het ook zeer duurzaam is. Maar het gaat natuurlijk om het grote genieten van de variatie in kleur, bladtextuur en hoogte. Ik heb een keer met Piet Oudolf in mijn eigen tuin voor mijn tv programma een grote border mogen maken met alleen maar vaste planten waaronder ook siergrassen. Er staan grote groepen met planten die dan elke keer afwisselen, maar ook op verschillende plekken terugkomen. Repeterende borders zoals Piet dat noemt. Een andere groenheld is Ben van Ooien van Appeltern die al 20 jaar aan het zwoegen is. Hij heeft werkelijk een prachtig inspiratiepark aangelegd met wel 200 verschillende tuinen, een aanrader als je inspiratie wilt qua vaste planten. Ik heb drie inspiratiefilmpjes mogen maken voor het groencollectief ‘Perennial Power’ en binnenkort kun je deze online vinden mocht je de smaak te pakken hebben en meer met de vaste plant willen doen.