Het klimaat

 

Deze week gek genoeg weinig aandacht in de Nederlandse media voor het IPPC rapport waarin beschreven wordt dat de mensheid de te verwachten klimaatverandering niet aankan. Branden in British Columbia waarbij complete dorpen verwoest worden en temperaturen van 50 graden zijn bizar. Ik ben er vroeger een keer geweest en het is niet voor te stellen dat zoiets in de Rocky Mountains gebeurt waar je in de winter kunt skiën, maar het is echt zo. Het gaat niet alleen over ongekende hoge temperaturen op plekken in de wereld waar dat voorheen niet voorkwam, maar bijvoorbeeld ook over stijging van de zeespiegel en het ongekende verlies aan biodiversiteit. Zo zijn 80% van alle vlinders al verdwenen en dat is als ambassadeur van de Vlinderstichting een bittere pil, maar ik wil niet eens denken aan het feit dat mijn kinderen en hun kinderen misschien dus zelfs nooit meer vlinders zullen zien. Teleurstellend des te meer dat juist Nederland zich opstelt als walhalla voor multinationals en het klimaat links laat liggen terwijl er een ramp in wording is waarvan de gevolgen nu al merkbaar zijn. Reden des te meer om vooral zelf de handschoen op te pakken en te doen wat je kan. Minder vlees eten, zuinig met water omgaan en bijvoorbeeld niet de hele tuin dichtstraten. Zolang ik als tv tuinman te zien ben en me ambassadeur van de ‘groene’ sector mag noemen ga ik door om aandacht hiervoor te vragen. Alles is met alles verbonden en elke tuin, elke nieuwe woonwijk en elk industrieterrein is in potentie een groen parel die de wereld weer beter kan maken. Planten die stikstof opnemen, bodems die water sponzen en groen waar mensen gelukkig en gezond van worden. 

 

Deze week vraagt Yvonne zich af hoe haar tuin te onderhouden. Deze verwilderd steeds meer en er groeien nu ook veel wilde aardbeien. Ze heeft geen geld voor een hovenier geeft ze aan en de tuin groeit haar boven het hoofd dus ik kan me voorstellen dat ze zich zorgen maakt. Nou Yvonne, wilde aardbeien zijn op zich inheems en wat mij betreft welkom als plant in elke tuin gezien hun vermogen om als bodembedekker te fungeren. Op het moment dat je bodembedekkers en andere vaste planten hebt zul je zien dat je minder last hebt van ander ‘onkruid’, wat op zich dus minder onderhoud betekent. Zelf laat ik veel plekken in mijn tuin ook meer aan de natuur over en dit scheelt aanzienlijk in het beheer. Nu is het wel een woekeraar dus je moet ze wel enigszins in toom houden, maar het grappige is dat de aardbeien eetbaar zijn net zoals diegene die je in de winkel kunt kopen. 

 

Gerko wil weten of kunstgras nou slecht is om in de tuin toe te passen. In bepaalde omstandigheden kan ik me voorstellen dat mensen voor dit product kiezen, omdat gewoon gras niet wil groeien of er sprake van zeer intensief gebruik is. Toch raadt ik af om kunstgras toe te passen, immer een product op oliebasis hoort in feite niet thuis in de natuur oftewel je tuin en zoals ik al schreef, alles is met alles verbonden.