Groene Prietpraat

 
Je zal er maar van beschuldigd worden. Henry vond het kennelijk nodig om naar aanleiding van mijn column zijn mening te uiten ; ik zou vragen niet duidelijk genoeg beantwoorden en niet ter zake komen. Het gaat dan over vragen hoe bijvoorbeeld van onkruid of slakken af te komen waarbij ik elke keer een lans breek om hier juist niets aan te doen of het te accepteren en de natuur zijn gang te laten gaan. Ik denk dat veel mensen, waaronder Henry, geen idee hebben wat er werkelijk aan de hand is met de wereld en hoe wij hier als mens invloed op hebben. Ecosystemen staan onder ernstige druk, een kwart van alle planten staan op het punt van uitsterven, het klimaat warmt op waarbij we te maken hebben met overstromingen en langdurige droogtes en bijvoorbeeld de vervuiling van de bodem door o.a. PFAS. 

Ik heb een verantwoordelijkheid naar mijn kinderen en hun kleinkinderen om in ieder geval mijn best te doen om ze niet op te zadelen met een wereld die niet leefbaar is. 

Zolang ik het gezicht ben van de ‘Groensector’ en voorbeeldfunctie heb als tv tuinman ga ik door met mijn prietpraat, in de hoop dat mensen de waarde gaan zien van een slak of een onkuid. We moeten af van dat netheidscomplex en gaan snappen dat we zelf ook onderdeel zijn van een ecosysteem. Elke tuin, woonwijk of kantoortuin kan mits goed ingericht de wereld weer beter maken. Gelukkig is er in Den Haag nu wel een luisterend oor en mag ik samen met Stichting Natuur en Milieu en de Vogelbescherming deze week een pleidooi houden voor Tweede-Kamerleden om Natuurinclusief bouwen in het bouwbesluit te verankeren. Ik hoop dat de politiek nu wakker wordt en kiest voor wetgeving op dit vlak. Met NL Greenlabel gaan we voor de missie 2030 om de kwaliteit en kwantiteit van natuur in de leefomgeving te verdubbelen en we hebben gave Groene Stad Challenge geïntroduceerd voor gemeenten die aan de slag willen. Henry, ik vraag me toch af wat hij aan jouw kleinkinderen gaat vertellen.. 
 
Nu weer terug naar de geïnteresseerde lezer met tuinvragen. Zo wil Tom wil weten wanneer het beste zijn tuin aan te planten en of dat ook in de winter kan. Het najaar is de perfecte periode om aan te planten, dat komt omdat de bodem nog warm is en het vaak ook vochtig is waardoor planten beter aanslaan. In de winter en het vroege voorjaar kun je ook aan de slag, behalve als het vriest. Laat in het voorjaar en in de zomer liever niet vanwege hitte en droogte die je dan vaak hebt. 
 
Mirjam heeft geen groene vingers, maar zou wel graag iets van groen in haar betegelde tuin willen. Tegels zijn makkelijk te ‘wippen’ en je kan hiermee leuke stapelmuurtjes maken achterin je nieuwe plantvak. Het witzand kun je het beste inruilen voor goede aarde, bijvoorbeeld compost. Er zijn veel soorten planten die makkelijk zijn in onderhoud en er leuk uitzien. Siergrassen doen het altijd goed en afhankelijk van zon en schaduw kun je ook met vaste planten aan de slag zoals Sedum, zonnehoed of tijm. Niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor de vlinders en de bijtjes. Succes met de groene vingers!