Het laatste column

Wat een geweldig moment deze week in de tuin. Ik stond zomaar oog in oog met een egel, hoe cool is dat! Bijzonder om zulke schattige wezens in de tuin te hebben lopen en een groot compliment ook. Ik doel daarmee op de staat van de tuin, want kennelijk is het prima vertoeven. Om eerlijk te zijn had ik wel eerder egels verwacht, want ik heb wel echt een groene en natuurlijk tuin met veel plekjes zoals takkenrillen gemaakt van oud snoeihout waarde egels kunnen schuilen en overwinteren. Een ander bijzonder moment was het aanwezig zijn op een bijeenkomst van Natuurwijs waar ik ambassadeur van ben. Prinses Irene is de initiatiefnemer en samen met Staatsbosbeheer hebben ze dit opzet als educatieve leerlijn voor kinderen waarbij het in contact komen met natuur het uitgangspunt is. Veel kinderen komen tegenwoordig de stad helemaal niet meer uit en zijn toegewezen op veelal stenige plekken om te spelen en samen te zijn terwijl wetenschappelijk bewezen is dat kinderen minder stress hebben in een natuurlijke omgeving en bijvoorbeeld beter in staat zijn om zich te concentreren en leerstof op te nemen. Er zijn al 50.000 kinderen meegenomen in een meerdaagse workshop in de natuur en er gebeurt veel online met lesstof. Het doel is om op te schalen en nog veel meer kinderen naar buiten te krijgen en daar ga ik me de komende tijd als ambassadeur voor inzetten. 

 
Nu wordt ik soms beschuldigt van linkse praat en misschien is dat ook wel een beetje zo gezien de insteek van mijn columns. Maar groen en natuur is geen politieke kwestie naar mijn idee en ook niet links of rechts. Voorbeeld is de motie die VVD’r Peter Valstar deze week indiende in de Tweede Kamer die ook is aangenomen ten aanzien van nieuwbouw en het incorporeren van natuur en biodiversiteit. Super dat nu ook rechtse partijen dit domein omarmen, want dat is echt hard nodig. 
 
Over naar de orde van de week met weer vragen van lezers. Jan wil graag weten waarom van de drie aangeplante lindebomen er eentje achterblijft en het slecht lijkt te doen. Dit kan duiden op een aantal zaken. Een mogelijkheid zou kunnen zijn dat de boom te diep staat ten opzichte van het maaiveld en dat de bast aan de onderzijde door de grond continu nat is en gaat rotten. Het kan dan helpen om een kommetje te graven totdat je de eerste wortels van de kluit tegenkomt waardoor de bas weer kan ‘ademen’ en zijn functie om mineralen en voedingstoffen te transporteren beter uit kan oefenen. Een andere reden kan de bodem zijn die een storende laag heeft waardoor de boom niet goed kan wortelen en zodoende achterblijft. Investeren in bodemleven en organische stoffen kan dan uitkomst bieden, want bijvoorbeeld wormen en andere organismen zijn perfect voor de structuur van de grond. 
 
Petra heeft veel bomen in de tuin die het blad laten vallen en nu heeft ze gehoord dat de bladeren goed kunnen zijn als bodemverbeteraar, maar ze wil weten of ze die dan overal kan laten liggen. In principe is blad een zeer dankbaar materiaal om in de eigen tuin toe te passen en dan vooral in plantenborders als een soort humuslaag. De meeste bladeren lenen zich hier prima voor en een laag van vijf tot tien cm dik werkt perfect als bodemverbeteraar en het gaat de groei van onkruiden ook tegen. Blad van eiken en beuken verteren moeilijker dus daar liever geen te dikke pakketten van maken en ook op het gazon het blad weghalen, anders krijg je daar door verstikking lelijke plekken.
 
Dit was alweer de laatste column van dit jaar, ik zeg tot het voorjaar van 2020! Check!!