Het Nationale Boomspiegelfeest

Deze week aandacht voor het Nationale Boomspiegelfeest. Dit wordt op zaterdag 9 oktober gehouden en als opmaat zijn hiervoor afgelopen zaterdag in Utrecht al een tiental boomspiegels vergroend in Geuzenwijk, een van de meest versteende wijken in de gemeente. Zaterdag 9 oktober is het landelijke Boomspiegelfeest waarbij duizenden mensen in het hele land aan de slag gaan met de kale ruimte rondom een boom.Met deze nieuwe jaarlijks terugkerende dag, waarin Stichting Steenbreek samenwerkt met
Stichting Guerrilla Gardeners, wordt gewerkt aan het doel om alle één miljoen boomspiegels in de stedelijke omgeving vóór 2030 te vergroenen. Boomspiegels zijn vaak plekken met
hondenpoep en worden gebruikt om fietsen te stallen of vuilniszakken neer te zetten. Door de boomspiegels te vergroenen krijgen straten een fleuriger aanzien en wordt de leefomgeving
van veel soorten (bodem)dieren vergroot. Daarnaast heeft groen allerlei klimaatadaptieve voordelen: meer groen verkleint de kans op hittestress en de beplanting houdt het regenwater
beter vast. Het Boomspiegelfeest gaat niet alleen om de aanleg maar ook om het onderhouden van de“boomtuin”. Door samen met buurtgenoten voor het onderhoud te zorgen wordt de sociale cohesie in een wijk vergroot. Ik zou zeggen, doe mee en ga lekker met jouw buren aan de slag om de wijk groener en leefbaarder te maken. 
 

Bert had deze week een goed vraag over een Rhododendron die in een pot staat en te groot wordt. Hij wil graag weten of je deze kan splitsen in twee gedeelten. In principe kan dit niet, want je beschadigt de stam en de wortel teveel. Bij het verplaatsen ook goed opletten dat de kluit zoveel mogelijk intact blijft, deze groeit vaak oppervlakkig en is vrij plat zoals een dikke pizza. Daardoor is deze kwetsbaar en valt snel uit elkaar. Met Lodewijks Droomtuinen heb ik een keer een zeer grote Rhododendron verplaatst van wel 60 jaar oud en die is weer goed aangeslagen gelukkig. Het helpt heel erg als je zorgt voor een standplaats met een wat zuurdere bodem en wat voeding in de vorm van organische meststoffen. Overigens kun je vaste planten vaak wel goed scheuren en opnieuw planten voor alle verplantwerkzaamheden kun je in deze tijd van het jaar prima aan de slag. 

 
Meneer Essing wil graag weten welke planten het goed doen aan de noordzijde waar weinig zon komt. Gelukkig zijn er veel vaste planten die het daar goed doen zoals, monnikskap, longkruid, elfenbloem, gebroken hartje, de kerstroos, hartlelie of bijvoorbeeld de varen. Verder kun je denken aan (klim) hortensia, hulst of bijvoorbeeld de rhododendron. Voorjaarsbolletjes zoals sneeuwklokjes of de bosanemoon doen het ook goed. Tegenwoordig hoef je ook niet meer eens het tuincentrum in, maar kun je ook eenvoudig planten online bestellen zoals bijvoorbeeld bij Garmundo. Succes met het Groene Geluk zou ik zeggen