Over Lodewijk

Lodewijk Hoekstra is natuurlijk bekend als tv-tuinman en presentator. Maar die liefde voor groen en de natuur zit er al vanaf jongs af aan in bij Lodewijk. In 1976 wordt hij geboren op een 250 jaar oude woonboerderij in de landelijke omgeving van Eemnes. Het is dan ook niet gek dat hij het liefst buiten was en zich bezighield met de natuur. Deze natuur was voor hem vanzelfsprekend. Maar zijn liefde voor de al dat groen groeide en hij keek verder dan zijn eigen omgeving; een bijbaan als hulp in de tuin, zijn opleiding groenvoorziening en een specialisatie als beheerder van bos- en natuurterreinen.

Dat laatste bleek een goede keuze te zijn, omdat het hem veel meer over de ‘echte’ natuur liet zien, in plaats van de gekunstelde leefomgeving. Hij leerde om natuur meer binnen de context van onze leefomgeving te plaatsen. Toch besloot hij ook nog een HBO Bedrijfskunde te volgen en als ondernemer in de groene sector heeft hij daar tot op de dag van vandaag nog steeds veel profijt van.

 In 2004 werd hij tuinman bij ‘Eigen huis en tuin’ en bracht hij met veel plezier groen onder de aandacht. En nu met Lodewijks Groene Geluk brengt Lodewijk niet alleen groen onder de aandacht, maar ook duurzaamheid en biodiversiteit en alles wat daarbij komt kijken. Lodewijk wil graag iedereen, jong en oud, inspireren en enthousiast maken om onze eigen leefomgeving groener en duurzamer te maken.

Er is natuurlijk heel veel veranderd in onze omgeving. Ons leven is drukker geworden en om het ons zelf vooral makkelijk te maken hebben we onder andere massaal ons tuintje grotendeels voorzien van tegels, zijn we meer plastic gaan gebruiken en vliegen we de hele wereld over. Ons klimaat verandert in rap tempo en ons consumptiegedrag zorgt ervoor dat belangrijke bestaansmiddelen op aarde aan het opraken zijn. Voorbeelden die een enorme impact hebben op ons bestaan. En hoe brengen we met elkaar daar verandering in?

En dat is natuurlijk een grote uitdaging, vooral omdat we vaak niet goed weten waar we moeten beginnen? En daar gaat Lodewijk bij helpen! Elke stap die we samen zetten, hoe klein die ook is, kan het verschil maken.

Lodewijk laat graag zien dat het eigenlijk heel makkelijk is om zelf iets te doen. In je dagelijks leven kan je meer op je eigen footprint gaan letten, door alles zowel binnen- als buitenshuis meer bescheiden te houden.  Maak je woning duurzaam, koop wat minder spullen of kies sneller voor tweedehands spullen. Zo rijdt Lodewijk zelf in een groene auto, gebruikt eco-vriendelijke was- en schoonmaakmiddelen en droogt alles aan de waslijn, zoveel mogelijk buiten. Daarnaast kun je ook op je voeding letten en kiezen voor zoveel mogelijk biologische en lokale producten. Haal een groot deel van je tegels uit je tuin en breng groen terug de tuin in. Wilde planten en bloemen waardoor vlinders, vogels en bijen weer worden aangetrokken. Bemest je tuin vanuit je eigen compost-systeem. Met Lodewijks Groene Geluk laten we allemaal zien hoe je hiermee zelf aan de slag kunt gaan.

Op deze website vind je allemaal filmpjes met tips, leuke ‘do it your self’ video’s, informatie over producten en binnenkort start ook weer het tv programma Lodewijks Groene Geluk bij RTL 4.

Lodewijks’ Boek

Op 18 september 2020 is Lodewijk Hoekstra’s tweede boek ‘Groen Geluk’ verschenen. In dit boek geeft Lodewijk tips & tricks voor een duurzaam en bewust leven. Hij wil Nederland inspireren om zelf in actie te komen voor het verduurzamen en het vergroenen van eigen leefomgeving. Onderwerpen zoals groen in en buiten het huis, water, energie en voedsel komen o.a. aan bod. Bekijk hieronder een preview.

Blogs

Lees hier alle blogs van Lodewijk.