Stichting Steenbreek

Deze week aandacht voor een bijzonder initiatief genaamd Stichting Steenbreek. Iedereen weet dat we te maken hebben met veranderde weersomstandigheden en dat het teveel dichtstraten van tuinen en openbare ruimtes niet wenselijk is. Daarom zet deze stichting zich in om te komen tot lokale initiatieven waarbij gemeente en inwoners onder begeleiding van speciaal opgeleide consulenten komen tot ontstenen en vergroenen. Ook werken ze samen met IVN en NL Greenlabel en zo is er ook een gezamenlijke actie om het vergeten tuinseizoen te promoten. Wist je dat het najaar het ideale moment is om te planten? Tegenwoordig gaan de meeste mensen alleen in het voorjaar in de tuin aan de slag. Maar door te planten in de herfst, neem je alvast een voorsprong op de lente en kun je zo vroeg mogelijk genieten van een groene en bloeiende tuin. En planten in het najaar biedt nog veel meer voordelen! Als in oktober de dagen korter worden en de nachten kouder, krijgen planten hun herfstkleur en laten ze hun blad vallen. Hiermee breekt voor tuinplanten de ideale planttijd aan.

Na de zomer blijft de bodem nog een lange tijd warm, waardoor de planten beter aanslaan. Deze planten maken voor de winter nieuwe wortels, waardoor ze een groeivoorsprong hebben. Vorst kan vervolgens geen kwaad, dit is het signaal voor planten om in slaapstand te gaan. Zodra het voorjaar aanbreekt, beginnen ze meteen te groeien en lopen de knoppen uit.

 

Janny heeft deze week een vraag over springbalsemienen. Ze wil graag weten of het een goed idee is om deze planten te verspreiden, omdat er zoveel bijen op afkomen. Op zich spinbalsemienen een walhalla voor bijen dus wat dat betreft is het een goede zaak. Het is alleen een zogenaamde invasieve exoot wat betekend dat deze plant van origine niet in Nederland thuishoort en verstorend werkt voor andere inheemse planten. Op zich is het helemaal niet erg om een hoekje in de tuin te hebben met deze planten, maar actief verspreiden zou ik daarom niet doen. 

 

Albert heeft wel een hele bijzondere vraag. Hij woont in Ommen en heeft een grote tuin en daar komt elke nacht een das langs om het gazon om te woelen. Op zich is het wel heel gaaf om een das in je tuin te hebben, maar zoveel schade is natuurlijk niet leuk. Nu blijken het slechte jagers te zijn en pakken ze vooral wat voor hun neus ligt. In dit geval zullen er larven en wormen in het gazon zitten waar ze dan naar gaan zoeken, maar ze zijn ook dol op mais en fruit dat op de grond gevallen is. Mogelijk kun je ze verleiden om op andere plekken te eten en middels een simpele afscheiding zorgen dat ze niet op de ‘precaire’ plekken komen. Bij vragen kun je contact opnemen met Stichting Dassenwerkgroep Brabant, die kunnen je vast verder helpen mocht dat nodig zijn en succes met de tuin en de das!