vragenuurtje

Wim is een vaste lezer van mijn column en kwam met in plaats van een vraag met een tip om ervoor te zorgen dat water goed bij de wortels van bomen kan komen door gaten te boren, deze te vullen met grind om vervolgens het water erbij te doen. Op zich zou dit kunnen Wim, maar in principe moeten bomen zelfstandig met behulp van de wortels water kunnen vinden. Het boren van gaten kan wel helpen om zogenaamde storende lagen te onderbreken die zich van nature voordoen bij sommige grondsoorten en bijvoorbeeld kunnen ontstaan als er zwaar bouwverkeer over de grond is gereden. Hierdoor is capillaire werking van de wortels om via het grondwater / diepere bodem vocht te onttrekken nauwelijks mogelijk en kunnen wortels ook minder goed groeien. Dergelijke verticale schachten kunnen helpen om in natte perioden water af te voeren waardoor de tuin minder drassig wordt en juist in droge perioden om vocht te ontdekken aan het dieper gelegen grondwater. Ik zou dan de gaten vullen met voedzame grond met een hoog humusgehalte oftewel organische stoffen en dan het liefst verrijkt met Mycorrhiza-schimmels voor een gezond bodemleven. Zo verbeter je de structuur van de grond en daardoor kan de boom beter voeding opnemen en houdt de grond bovendien beter water vast.

 

Ansje had ook een vraag en wilde graag weten hoe een smal en klein balkon gelegen pal op het zuiden te vergroenen. Naast winderige omstandigheden heb je dan te maken met veel hitte. De planten die je kiest moeten dus sterk zijn en hiertegen bestand zijn. Mijn advies zou zijn om te kiezen voor bijvoorbeeld bamboe vanwege de opgaande groei. Sommige soorten houden niet van de volle zon dus daar even op letten. Ook kun je gaan voor zogenaamd verticaal groen, oftewel klimplanten die in een pot zet en tegen een rek laat groeien. Toscaanse Jasmijn of de Clematis Armandii doen het goed in de zon en zijn groenblijvend. Ook kun hangbakken nemen met ouderwetse eenjarige geraniums, die zijn sterk en doen ook goed op dergelijke plekken en bloeien het hele jaar door.