Week van de groene tuin

Afgelopen week was de ‘Week van de groene tuin’. Elke dag zijn er handige tips en vlogs van bekende Nederlanders zoals Karin Bloemen en Carola Schouten, zo willen we met een aantal partijen waaronder NL Greenlabel, Stichting Steenbreek en bijvoorbeeld de Tuinen van Appeltern aandacht vragen voor groenere tuinen. Deze week was gelijk het startschot van het Nationale kampioenschap Tegelwippen waarin gemeenten onderling strijden wie de meeste tegels kan wippen. Grappig genoeg viel dit samen met de laatste opnamedag van mijn nieuwe programma ‘Lodewijks Groene Geluk’ in de gemeente Zoeterwoude. Ook deze gemeente is druk bezig met het duurzaam inrichten van de openbare ruimte, dat betekent meer groen, maar ook vooral aandacht hoe toekomstige regenbuien de baas te kunnen. Dit doen ze door de straat zo in te richten dat al dat water opgenomen kan worden als een soort spons. Het idee is dat het dan langzaam in de bodem kan infiltreren zodat het naar het grondwater kan stromen waar het hoort in plaats van naar het riool, hier is de natuur in Nederland zeer bij gebaat. Toch kan de gemeente het niet alleen en heeft men hulp nodig van alle tuineigenaren in de buurt, want als daar teveel verharding ligt is een buurt bijna niet ‘klimaatadaptief’ te maken.

 

Samen met mijn mede-presentator Helga van Leur heb ik diverse tuinen aangepakt en laten zien hoe makkelijk je al een bijdrage kunt leveren. Tegels wippen en planten in de grond zetten is natuurlijk het beste, maar je kunt ook veel regenwater vasthouden op het dak door een sedumdak aan te leggen. Daarnaast kun je water ook goed bergen in bijvoorbeeld een regenschutting waar soms wel 330 liter water in past. En als laatste heb ik laten zien dat er ook tegels zijn die waterpasserend zijn oftewel het regenwater door of langs de tegel de grond in laten stromen. Nu maar hopen dat al die aandacht bij elkaar ook echt gaat leiden tot groenere tuinen!

 

Ik kreeg een vraag binnen van Marieke die ook graag iets wil doen voor het klimaat en water in haar tuin wil laten, maar een tuin heeft waar het heel nat is. Het is dan niet altijd handig om dan water op een natuurlijke wijze te infiltreren, maar een groen dak in combinatie met een grote regenton is ook al goed. In droge periodes heb je dan weer water om de plantjes water te kunnen geven waardoor je geen kraanwater hoeft te gebruiken.